Pao Vam je sistem? Podatke možete sačuvati bez puno muke.

Teme vezane za Windows okruženje.
1 post • Stranica: 1/1.

Pao Vam je sistem? Podatke možete sačuvati bez puno muke.

PostPostao/la Armin » 02 lis 2014, 21:09

Ukoliko ste korisnik računara duži niz godina, barem jednom Vam se desilo da niste mogli upaliti računar iz nekog razloga. U ovoj temi želim pokriti nekoliko situacija s kojima sam se susreo, te s potencijalnim rješenjima za te situacije.

Prije svega da se izjasnim. Nisam nikakav Microsoft stručnjak, i do većine rješenja sam došao čisto koristeći dobri stari . Isto tako, za svaki problem ću dati svoje viđenje, te šta mislim da je uzrok problema. Moje riječi nisu "po knjigama".

Ajmo zamislit neki scenario. Dolazim kuci i hocu da snimim novi Need for Speed koji je tek izasao. Od nervoze jedva potrefi ono dugme za paljenje računara. Sad se nalazimo u dijelu priče čiji zaplet zavisi od čitatelja do čitatelja. Scenario po scenario.

Prvi scenario: Računar pišti ko lud. Odmah gasite, greška je vjerovatno mehanička. Ukoliko vam je računar još uvijek pod garancijom, ne dirajte ništa već odnesite do radnje koja vam je prodala uređaj. U suprotnom, šarafciger u ruke, otklonite izvor napajanja, otvorite kućište i provjerite stanje u kojem se nalaze RAM pločice. Moguće da ste slucajno drmnuli računar pa su se pločice otpojile, ili su pregorile, ili ima toliko prašine na njima da su se pod njenom površinom razvila nova živa bića koja se hrane memorijom. U svakom slučaju, pregledajte sve detaljno. Kad ste već tu, očistite prašinu gdje god možete. U dosta slučajeva ovo rješava problem.

Drugi scenario: Dobijate grešku koja indicira da HDD nije pronađen. Primjer može biti slika ispod

slika

Kao u prvom slučaju, greška je vjerovatno mehanička. Provjerite da li vam je HDD dobro spojen. Ukoliko ne znate kako izgleda HDD ili kako treba biti spojen, pitajte nekog iskusnijeg ili postavite pitanje na ovoj temi, pa ćemo pokušati pomoći. Isto tako, moguće je da vam je HDD jednostavno rikn'o i da trebate uzeti novi.

Posmatrajmo sada neke softverske nedostatke. Ono što me posebno iritira u zadnje vrijeme je da Microsoft pusti update za Windows 7, korisnici ga preuzmu i bum, sistemi popadaju. Naravno, od mene je nezahvalno da se bunim, buduci da u Bosni ne možete sabrati prostoriju ljudi koji imaju licensiran Windows, al to je priča za sebe. Ono što se moze poduzeti odmah jeste trajno ugasiti Windows updates, jer realno mi od toga nemamo koristi i samo dalje usporava rad računara. Razlog isto moze biti da je korisnik prilikom zadnjeg update-a naglo ugasio računar, što je jasno naznačeno da se NE RADI. U svakom slučaju, prilikom paljenja računara možda naletite na situaciju gdje imate dvije opcije:

slika

Ovo ne bi bilo tako strašno, da je sav proces automatiziran. Vi bi naravno odabrali da startate sistem normalno, i našli bi se u beskrajnoj petlji restartovanja računara. U svakom slučaju, nemojte se zalijetati da odmah ubacujete sistemski disk i formatirate PC zato što NEMA POTREBE. Odaberite prvu opciju "Launch startup repair". Ovo je ponovo raskrsnica, koja zavisi od sistema do sistema, i od situacije do situacije.

Best case scenario: Pokreće se neki čarobnjak, odrađuje svoje i kaze da je uspješno završen popravak. Jako mala šansa al nije nemoguće.

Dobar scenario: Imate opciju da odaberete system repair ili povratak na stari system image. Ako čitate ovu temu, siguran sam da nikad niste generisali system image. Nisam ni ja. Pokušajmo system repair. Ako imate nekoliko opcija ponuđeno, pokušajte odabrati trenutak u vremenu za koji ste sigurni da vam je tad računar ispravno radio. Odaberite, next, next, next dokle god ima, pustite da odradi svoje i pokrenite ponovo računar. Problem zasigurno riješen.

Loš scenario al čest: Nemate nijedan system restore point. Sada bi bilo jako dobro da imate pri ruci vaš sistemski disk budući da vam je to zadnja nada da nešto napravite a da ne morate izlaziti iz kuće ili skidati sistem sa neta na drugi računar. Pronađite vaš bootabilan sistemski disk, koji odgovara sistemu koji je trenutno instaliran na računaru (ne preporučujem korištenje 64bitnog sistema za popravak 32 bitnog i obrnuto, nisam čak siguran ni da može). Bootajte vaš sistemski DVD, i nakon što se učita instalacija, provjerite da li imate negdje tekst koji naznačava repair (popravak). Ukoliko da, kliknite, i trebali bi vidjeti situaciju kao na slici ispod:

slika

Zavisno od distribucije Windowsa koju imate, možda će neke opcije nedostajati. Ukratko ću objasniti svaku opciju.

Startup Repair: Pokušaj automatske popravke, dobra šansa da radi
System restore: Već pomenuto ranije, vjerovatno beskorisno u ovom trenutku
Windows Complete PC Restore: A-a, ovo nikad nećete koristiti
Windows Memory Diagnosic Tool: Nikad nije predstavljalo rješenje problema
Command Prompt: 100% rješava problem ako sve iznad zakaže

Zadnju opciju bih htio detaljnije objasniti. U suštini omogućava vam pristup komandnoj konzoli Windowsa, sa nekim naprednijim opcijama za kontrolu fajlova. Naravno, ono što ćete vi vidjeti je:

slika

Da ne bih išao detaljno u to šta sve možete ovdje, okinite sljedeće komande:
cmd code
bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot
bootrec /RebuildBcd

Nakon ovoga vjerovatno će vam problem sa startupom biti riješen. Bez obzira na to kako ste došli do ove situacije, jedna od navedenih opcija će vjerovatno riješiti problem sa startupom.

U slučaju da vaša distribucija windowsa ne nudi ove opcije na sistemskom disku, ono što možete uraditi jeste pronaći računar koji ima istu instalaciju windowsa kao vaš, ubaciti prazan CD, i napravite "Windows Startup Disk" koji predstavlja ograničenu verziju vašeg sistemskog diska namijenjenu čisto za popravak startupa. Upute možete naći na sluzbenoj stranici Microsofta:

http://windows.microsoft.com/en-us/wind ... epair-disc

Do ove situacije ste isto mogli doći ukoliko vam je dio sistemskih fajlova oštećen. Ukoliko navedena rješenja ne pomognu, ne preostaje vam ništa drugo nego da snimite sistem ponovo, ili postavite upit ovdje na forumu pa ćemo zajedno naći rješenje.

Kako osigurati da računar nikad ne dođe u ovi situaciju?
  • koristite antivirus, nesavjesno preuzimanje aplikacija moze vam prije svega ugroziti privatnost, oštetiti podatke, ili pokrasti podatke o kreditnim karticama ili druge privatne stvari. Lično sam korisnik Avast-a već godinama i nemam problema. Avast nudi besplatnu obnovljivu licensu na godinu dana, dakle trajno je besplatan. Ukoliko vam smetaju obavijesti od Avasta uvijek mozete podesiti "Tihi/Igrački način (Silent/Gaming Mode)". Istina je da će Avast usporiti pokretanje vašeg računara, ali ćete biti sigurni šta god radili
  • ugasite windows updates, ništa dobro od ovog nećete dobiti naročito ako nemate licensiran Windows
  • držite računar na suhom i hladnom mjestu :) (nije zeza, vlaga moze znatno ostetiti vaš sistem)
  • redovno održavajte računar čistim od gluposti

Ovdje ću još predložiti par savjeta za održavanje računara. Barem jednom mjesečno odvojite pola sata - sat i odradite sljedeće.
  • Kliknite Start->Run i unesite "msconfig". Otvorite tab "Startup" i provjerite koje se aplikacije pale pri paljenju računara. Nemojte bit "krkani" i pogasit sve. Ima bitnih stvari, odvojite par minuta i pročitajte detaljno. Ako niste sigurni o čemu se radi, ne dirajte. Na tom spisku bi samo trebali ostati: Avast, driveri ukoliko su na listi, i servisi za razmjenu podataka kao što je Dropbox/Google Drive. Sačuvajte izmjene.
  • Start->Programs->System tools->Disk Cleanup. Odaberite sistemski disk. Nakon što se učita lista, odaberite sve. Na istom prozoru mozete ocistiti i snime za "System Restore" ukoliko zelite. Mogu zauzimati i do par GB, ali su korisne ukoliko vam sistem padne. Kako god, na kraju prihvatite izmjene, i čekajte da se disk očisti
  • Start->Control Panel i nađite upravljanje aplikacijama (naziv varira). Obrišite sve aplikacije za koje sigurno znate šta su, i koje ne koristite duze vrijeme ili ne planirate vise koristiti
  • Pustite da Avast skenira vaše diskove detaljno (opciono)
  • Start->Programs->System Tools->Disk Defragment. Odaberite defragment sistemskog diska i pustite da završi. (opciono)
  • Ponovo pokrenite računar nakon ovoga. Osjetite ćete promjenu.

Postoji još mnogo scenarija, i dodavat ću vremenom još. Ukoliko imate problem sa vašim računarom, postavite upit na ovoj temi i mi ćemo vam rado pomoći.

Armin
"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje"
Nikola Tesla

1 post • Stranica: 1/1.

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.