Zadaci za samostalan rad u C programskom jeziku

Teme vezane za console/GUI programiranje u C/C++ jeziku
1 post • Stranica: 1/1.

Zadaci za samostalan rad u C programskom jeziku

PostPostao/la Jasko » 24 ožu 2015, 11:28

Zadatak 1)

Jednog hladnog jesenjeg dana nadjete poruku na ekranu, koja vam objasnjava, da ste odabrani. Iznenadjeni porukuom spontano se odlucujete da pratite upute u njoj - prije nego i znate o cemu se radi. Posiljaoc poruke kaze da ima vazne informacije za vas, no potreban mu je alat kako bi vam mogao poslati poruku koja ce mozda promjeniti vasu egzistenicju. Vi naravno prepoznajete vaznost situacije i odmah krecete na implementaciju programa po imenu "stegit", kako bi mogli sto prije procitati tajnu poruku.
Kod: Označi sve
SYNOPSIS:
stegit -h | -f [ -o <filename>]
-h    hide mode
-f     find mode
[ - o <filename>]    output filename


Program treba da posjeduje dva modusa: Sakriti i Pronaci!

U modusu "Sakriti", treba toliko dugo unosit sa stdin dok se ne naidje na EOF ili se ne udari na tipku Enter. Sada se unesena poruka sakriva unutar nekog teksta, i ispisuje se na stdout ili se pohranjuje u odgovarajucu datoteku. U modusu "Pronaci" treba ucitavat tekst sa stdin toliko dugo dok se ne naidje na EOF. Sada treba prikazati tajnu poruku ili na stdout ili pohraniti u odgovarajuci fajl (ako je predan parametar). Ako je zadan odgovarajuce ime fajla, a fajl vec postoji treba obrisati sadrzaj fajla i upisati novi, ili ako ne postoji fajl treba ga kreirati i upisati informaciju.

Uputstvo:
Uzmite proizvoljnih 28 rijeci i inicijalizirajte sa njima Znakovni-Array. Dati Array treba biti fix u Codu i nesmije se moci mjenjati. Indeksima Array-a treba dodijeliti slova engleske abecede i specijalne znake "tacka" i "space". Stim nebi trebalo biti vise problema da se poruka pretvori (u mozda bezvezni) tekst. Specijalni znaci ili znaci koji nisu ovdje navedeni trebaju se ignorisat (progutat). Kako bi rezultujuci tekst bio "iz daleka" koliko toliko realan treba nakon svakih 5 do 15 rijeci, slucajno ubaciti tacku. Naravno u "Pronaci" modusu te ubacene tacke se takodje moraju ignorisati. Maksimalnu duzinu unesene tajne informacije (Cleartext) mozete ograniciti na 300 znakova kako nebi sve bilo predugo.

Primjer:
a -> "programiranje"
...
k -> "dobro"
l -> "ponovo"
...
. -> "bla"

Tajna poruka:
a.k.a...
bi se nakon Hide-operacije pretvorila u naredni tekst:
programiranje bla dobro bla programiranje bla. bla bla

Testiranje:

pokrenuti program sa naredbom:

./stegit -h -o secret_message_within

i unesite rijeci:

na programiranje org mozete naci ovaj zadatak

stisnite enter pa pogledajte tajni tekst

cat secret_message_within

Sada pokusajte sa naredbom

./stegit -f < secret_message_within

ponovo rekonstruisati tajnu poruku!

Napomena: Naredbe su pisane za linux OS ali analogno se moze raditi i u windowsu, nakon kompajliranja programa, samo bez prethodnog ./ i naravno umjesto cat koristimo npr Notepad, i naravno i u linuxu se mogu koristiti druge opcije.

Sada mnogo zadovoljstva pri izradi zadatka u ovoj rubrici cu sa vremena na vrijeme objavljivati slicne zadatke, za samostalan rad u C-u.

Pozzz
Postoji 10 vrsta ljudi na zemlji. Oni koji razumiju binarni sistem i oni koji ga ne razumiju!
Posjetite moj YouTube kanal za gledanje za programiranje i druge teme oko računara.

1 post • Stranica: 1/1.

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.