Kompajleri , IDE , GUI biblioteke ...

Teme vezane za console/GUI programiranje u C/C++ jeziku
1 post • Stranica: 1/1.

Kompajleri , IDE , GUI biblioteke ...

PostPostao/la gagiD » 20 ožu 2014, 23:22

Kompajler je program koji prevodi program napisan u programskom jeziku u masinki jezik tj. jezik razumljiv racunaru.slika

GCC ( GNU Compiler Collection ) - nastao je iz , razvio ga je , 1987. godine. Spada u grupu otvorenog softvera. Gcc dolazi uz GNU/Linux operativne sisteme.

http://gcc.gnu.org/slika

Clang kao i gcc spada u grupu otvorenog softvera. Nastao je kao konkurencija gcc-u. Moze komajlirati: C, C++, Objective-C and Objective-C++.

http://clang.llvm.org/Visual C/C++ (Microsoft)

Intel C/C++

Borland C++


Ostali: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_compilers


slikaIDE (engl. Integrated Development Environment) - Integrisano razvojno okruženje je softver koji programerima pruža širok skup objekata za razvoj softvera. Uobičajeno se sastoji od:
  • editora izvornog koda
  • kompajlera, odnosno interpretera
  • alata za automatski bild
  • dibagera


slika

Code::Blocks je besplatan i spada u grupu otvorenog softvera ( GNU General Public License ). Gcc kompajler dolazi uz CB. Moze se koristi na svim desktop operativnim sistemima. Uz pisanje konzolnih aplikacija u C , C++ i Fortranu mogu se praviti i GUI aplikacije s bibliotekama GTK+ , wxWidgets ...

http://www.codeblocks.org/

slika

CodeLite je kao i CB besplatan i spada u grupu otvorenog softvera ( GNU General Public License ). Sluzi za pisanje C/C++ programa. Moze se koristi na svim desktop operativnim sistemima.

http://codelite.org/

slika

Dev-C++ je jos jedan IDE za C/C++. Kao i predhodna dva i on je besplatan i spada u grupu otvorenog softvera ( GNU General Public License ). Koristi Mingw kompajler koji je verzija gcc kompajlera. Moze se koristiti i sa drugim kompajlerima koji su bazirani na gcc-u. Takode je moguce praviti i GUI aplikacije s Dev-C++-om.


http://www.bloodshed.net/devcpp.html

slika

Qt veoma dobar i jednostavan IDE. Najvise se koristi za pravljenje GUI aplikacija ali se moze koristiti i za konzolne aplikacije. Najvise se koristi objektno orijentisani C++. Razvijen je od strane Nokie.

http://qt-project.org/
Ostali: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... .2FC.2B.2B


slika


GUI biblioteke - biblioteke s kojima je rad GUI aplikacija znatno olaksan.


slika

GTK+ je GUI biblioteka za C/C++. GTK+ projekte moguce je raditi u Code::Blocks-u i MonoDevelop-u ai u drugim IDE-ovima. GNOME radno okruzenje, GIMP i projekti su radeni u GTK+-u. GTK+ je takoder dostupan za GNU/Linux & Unix , Windowse i Mac OSX.


http://www.gtk.org/slika

WxWidgets je jos jedna GUI biblioteka za C++. Code::Blocks i CodeLite su napisani u wxWidgets biblioteci. Dostupan je na svim desktop platformama. Softver koji radni na wxWidgetsu - . Lista IDE-ova - .


https://www.wxwidgets.org/

Ostale: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pl ... _libraries

// Dodavat ce se sadrzaj. Ako neko ima nesto za dodat neka napise :)

1 post • Stranica: 1/1.

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.