URL rewriting za Joomla CMS

Teme vezane za jedan od najboljih CMS danas.
1 post • Stranica: 1/1.

URL rewriting za Joomla CMS

PostPostao/la Armin » 14 ožu 2012, 21:50

Jedan od jako bitnih faktora pri izradi web stranica jeste uređivanje njenog prikaza na world wide webu. Budući da je većina CMS sistema danas bazirana na dinamički kreiranim URL-ovima, obično takvi URL-ovi budu poprilično besmisleni. Ta besmislenost se ne odnosi samo na naše oči već i na google tražilice.

U ovoj temi ćemo se fokusirati na jednostavno podešavanje URL prepisivanja na Joomli. O čemu se ustvari radi? Koristit ćemo Joomlin rewrite engine tako da ćemo linkove tipa

www.nekilink.ba/index.php?=sdgoiwjdgosgogeoi83795325

moći pisati u obliku

www.nekilink.ba/neki-meni/kategorija/podkategorija/podpodkategorija/.../naziv-artikla

1) Otvorite vaš Joomla administrator panel i (uz pretpostavku da koristite engleski jezik ACP-a) odite na Site -> Global Configuration.

2) Na desnoj strani (pod tabom Site) unutar bloka SEO Settings vidjet ćete nekoliko opcija kao na slici:

slika

3) Za pravilno URL prepisivanje potrebno je opciju Use URL Rewriting postaviti na Yes. Međutim, ne treba zanemariti žuti uzvičnik. Tu ćete vidjeti nekoliko upozorenja šta treba a šta ne treba raditi. Uz pretpostavku da ste na Apache serveru (što je veoma vjerovatno), a ne na Windows serveru pređite na sljedeći korak.

4) Otvorite File Manager ( ili FTP klijent) i otvorite vaš root od joomle. Preimenujte fajl pod imenom htaccess.txt u .htaccess.

5) Testirajte da li vam URL prepisivanje radi tako što ćete otvoriti neke proizvoljne menije. Ukoliko vam se pojavi greška tipa "Page not found" vrlo je vjerovatno da prepisivanje nije uspjelo te bi bilo poželjno da invertujete korake 3) i 4).

NAPOMENA: URL rewriting za Joomlu će raditi samo ukoliko je na vašem serveru uključen mod_rewrite. Kontaktirajte vašeg Hosting providera za više informacija.

:)
"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje"
Nikola Tesla

1 post • Stranica: 1/1.

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.