HTC Wildfire S - Optimizacija, bolji rad

Popularni mobilni OS današnjice.
1 post • Stranica: 1/1.

HTC Wildfire S - Optimizacija, bolji rad

PostPostao/la Armin » 22 sij 2013, 17:18

Već duže vrijeme imam HTC Wildfire S i kao i većina drugih problem predstavlja ograničena interna memorija. Tačnije, Wildfire S ima 500 MB interne memorije, od čega 350 ode na ne znam ni ja šta, i kao ostane 150 MB nama na raspolaganje. Međutim, OS "pojede" i tu memoriju i onda svega ostane oko 90-100 MB na raspolaganju za programe. Budući da bolji programi znaju zauzimat i do 20 MB, i dok se napuni cache, ovo ono, onda telefon možete komotno bacit.

Ja sam istraživao i optimizirao sam telefon, tako da sada moje aplikacije minimalno koriste internu memoriju, i mogu imati manje vise, neograničen broj aplikacija. Kao dokaz, postavit ću nekoliko snapshota:

slika slika slika slika slika slika slika

Takođe možete primijetiti da ne koristim standardni operativni sistem na Wildfire S. Tačnije, trenutno je instaliran Android 4.0.3 sa CM9 ROM-om. Testirao sam više Custom ROM-ova, i ova verzija mi djeluje najbolje. Za sad nisam našao nikakve bug-ove.

Ukoliko ste pokušali sve ostalo, preporučujem vam da ROOT-ate telefon i instalirate custom rom kao što sam to i ja uradio.

[UPOZORENJE] Upute koje slijede pratite na sopstvenu odgovornost. Ne snosim nikakvu krivicu ukoliko djelomično ili trajno oštetite telefon. Takođe, ROOT-anje telefona može uticat na garanciju, što trebate sami provjeriti, zavisno od koga ste kupili telefon. Sačuvajte sve podatke, slike, fajlove, video klipove, muziku, sve što vam je iole bitno, i sa mobitela i sa SD kartice jer će sve biti obrisano.

ROOT pristup

Ovo je manje više najbitniji korak. Ukoliko ovo ne uradite ispravno, sve ostalo radite uzalud.

Ovaj postupak se može ponoviti za bilo koji HTC-ov Android. Prvo što morate uraditi je otključati bootloader na svom telefonu.

Otvorite na http://www.htcdev.com, kreirajte account ako već niste. Odaberite UNLOCK BOOTLOADER, a zatim GET STARTED. Odaberite svoj telefon iz padajuće liste, i onda kliknite na BEGIN UNLOCK BOOTLOADER.

Prihvatite sve uslove. Sljedeći dio je jako bitan, i morate dobro obratiti pažnju. Na stranici koja slijedi ćete imati opciju da odabere RUU.exe za odgovarajuću verziju vašeg telefona. Prije nego što bilo šta odaberete, uzmite telefon u ruke, odite na SETTINGS->About Phone i nađite verziju Kernela. Ukoliko je vaša verzija kernela novija od svih koje su izlistane na web stranici, preskočite korak. Ukoliko nije, preuzmite RUU.exe, spojite telefon preko USB kabla. Ukoliko ste Windows korisnici morate imati instaliran HTC Sync zbog drivera, a ukoliko ste na Linux OS-u, nećete moći izvršiti nadogradnju Kernela. Pretpostavimo da ste na Windowsu i da morate nadogradit Kernel, ukoliko ste spojili telefon, i ustanovili da računar ima pristup telefonu, pokrenite RUU.exe i dovršite instalaciju.


slika

Kod mene je već bila zadnja verzija Kernel-a tako da nisam morao raditi nikakvu nadogradnju. Ukoliko ste dovršili, ugasite telefon, izvadite bateriju i vratite ponovo i pokrenite Bootloader.
*******************************
Za one koji ne znaju, Bootloader pokrećete tako što držite Volume Down i Power Button (na Wildfire S je ovako, na drugim može biti i Volume UP) i pojavit će vam se bijeli ekran sa nekim opcijama. U Bootloaderu ne možete koristiti touch interface, već se krećete sa Volume Up I volume Down, a power button je dugme potvrde. Ukoliko ne možete ući u Bootloader na ovaj način, vjerovatno je omogućen fastboot unutar opcija telefona. Bootajte telefon normalno, odite na Settings->Power->Fastboot i ugasite tu opciju.
*******************************
Potrebno je sada da nabavite adb i fastboot.

Za Windows korisnike:

Ukoliko imate instaliran Android SDK, pronaći ćete adb.exe i fastboot.exe unutar foldera od SDK. Pronađite ta dva programa i pronađite AdbWinApi.dll i kopirajte sve u neku lokaciju gdje ćete imati brži pristup, npr C:\Android\.

Za Linux (Ubuntu) korisnike:

Otvorite Terminal, i ukucajte fastboot. Ukoliko kaže da aplikacija ne postoji pisat će vam kako da nađete. Obično je to sudo apt-get install fastboot. Isto je potrebno uraditi za adb, tj sudo apt-get install adb. Kreirajte folder za brži pristup, npr /home/android/.

Sada otvorite Command Prompt/Terminal i pomjerite se do lokacije za brzi pristup. Vaš telefon mora biti u Bootloaderu i priključen na USB kablo. Ukoliko je u Bootloaderu selektovan FASTBOOT, kliknite power button. A zatim u vašem CMD/Terminalu ukucajte sljedeće:

fastboot oem get_identifier_token

Ukoliko vam piše "Waiting for device" i ništa ne radi, to je uglavnom do vašeg operativnog sistema na računaru. Meni se ovo desilo na Ubuntu, Windows korisnici ne bi trebali imati problema. Ukoliko ste na Ubuntu i dobijate ovu poruku, uradite sljedeće. Restartujte mobitel kako znate, bootajte ga normalno i priključite na USB. Omogućite Disk Storage umjesto Charge Only. U terminalu ukucajte adb devices i vjerovatno ćete vidjeti ispis tipa:

??????????????????????????????

Ukoliko je to slučaj, uradite adb server-kill, a zatim adb server-start i uradite ponovo adb devices. Sada bi trebali da vidite ime uređaja normalno. Ukoliko ne želite da svaki put radite isto, ili ukoliko vam ovaj metod nije pomogao napišite u odgovoru na temu i rado ću objasniti. Sada ponovo bootajte Bootloader, odite na fastboot, i pokušajte izvršiti naredbu

fastboot oem get_identifier_token

Ukoliko je sve uredu, dobit ćete neku matricu brojeva. Selektujte sljedeći segment:

slika

Morate kopirati tačno tekst kao na slici. Ukoliko ne možete kopirajte sve u notepad, pa obrišite ime usera ispred, i sve što je višak. Sada tu selekciju kopirajte na HTC DEV stranicu i dobit ćete fajl pod imenom Unlock_code.bin.
Kopirajte taj fajl u folder za brzi pristup i onda izvršite komandu:

fastboot flash unlocktoken Unlock_code.bin

Ukoliko je sve usjpešno izvršilo pogledajte mobitel i vidjet ćete sliku brave, i uređaj vas pita da li želite nastaviti sa otključavanjem. Sa Volume UP odaberite DA i potvrdite selekciju. Sada kada pokrenete bootloader na vrhu ekrana bi trebali vidjeti Unlocked.

Sada preuzmite sljedeća 2 fajla

Oba su fajla jako bitna, zato je bitno da preuzmete. Sada ćemo instalirati Clockwork Recovery. Ovo nam je bitno pri instalaciji novog sistema, a i pri rootanju postojećeg. Ekstraktujte recovery u folder za brzi pristup i unutar terminala/cmd uradite sljedeće dok je telefon u fastboot modu:

fastboot flash recovery recovery.img

Ukoliko sve uspije, sada na vašem bootladeru otvorite Recovery.

U ovom dijelu je jako bitno šta otvarate, zato dobro pazite. Navigaciju i dalje vršite sa Scroll UP i Scroll DOWN. Navigujte do

mounts and storage > mount USB storage

Na računaru bi trebali da vidite drive od vašeg mobitela, tj od vaše SD kartice. Kopirajte root.zip na SD karticu. A zatim na mobitelu uradite UNMOUNT . Navigujte nazad i odaberite install zip from sdcard i odaberite root.zip. Ako instalacija prođe bez problema, ČESTITAM, ROOTALI STE TELEFON.

Sada kada pokrenete telefon normalno (ako uspijete :D ) trebali bi vidjeti program pod imenom Superuser. Sada ste rootali telefon i što se mene tiče, možete i ostati pri ovom OS-u. Sada možete instalirati mnoštvo novih aplikacija koje prije niste mogli. Međutim, zbog čega sam ja promijenio sistem? Sve je bilo tip top, dok mi HTC nije ponudio update na novu verziju. Odradim update i sta bude? Pao mi sistem radi glupog update-a. Ja toplo preporučujem, kad ste već rootali telefon, da nastavite čitati ovu temu, i instalirate novi ROM, koji će vam sigurno svidjeti.

Cyanogenmod 9

Prije svega provjerite koji mobitel ustvari imate. Da li vam je kernel MarvelC ili MarvelS. Ovo će vam uglavnom zavisiti od toga koju verziju CM-a skidate, mada ukoliko ste mobitel kupili unutar Europe, verzija koju postavim će 100% raditi i kod vas. Nemojte skidati CM10. Neki od bug-ova su ili da nema kamere nikako, ili da ne radi. Ako vam to nije dovoljno, googlajte :) Ja ću postaviti link za CM9 koji ja koristim:

Takođe, bitno je da znate, da ovaj ROM ne dolazi sa ugrađenim Google Apps. Znači to morate ili naknadno skinuti ili flashovati zajedno sa ROM-om, što ja preporučujem. Google APPS preuzmite sa sljedećeg linka: http://goo.im/gapps/ . Naravno, odaberite verziju koja odgovara vašem ROM-u. Za moj slučaj to je: http://goo.im/gapps/gapps-ics-20120317-signed.zip
Postupak instalacije:
- Prebacite oba zip fajla na vašu SD karticu.
- Pokrenite Bootloader, pokrenite Recovery.
- Wipe data /factory reset
- Wipe cache
- Advanced -> wipe dalvik cache
- Odaberite Install zip from sdcard i instalirajte CM9. Instacija bi trebala proći bez problema
- Odaberite Install zip from sdcard i instalirajte Gapps
- Reboot mobitel

Ukoliko vam mobitel zapne na slici "Cyanogenmod", nemojte čekat cijelu noć, jer se neće pokrenut. Izvadite bateriju probajte ponovo. I tako radite dok ne proradi. Proradit će.

- Ukoliko se sistem pokrenuo, android će uradit update za google apps, imat ćete one standardne početne postavke i to je uredu. Instalirali ste Android 4.0.3 sa CM9 modom. Koje su vam nove mogućnosti:

- Overclocking (povećati brzinu sa 600 MhZ na 806 Mhz)
- Kontrola performansi, grafike, window animacija
- Terminal
- Mnogo više

Ukoliko ste sve prethodno očistili trebali bi da imate oko 70-90 MB free internal storage. Nemojte na tome stati jer ćete imati iste probleme. Posljednji dio ovog tutoriala se odnosi na optimizaciju memorije.

SD particije i LINK2SD

Ovaj dio je u suštini najbitniji za vas ukoliko ste počeli čitati ovu temu radi organizacije memorije. Nemojte stati samo na rootanju, ili na instaliranju CM9. Nadam se da ste prethodno sačuvali sadržaj SD kartice, jer sada slijedi čišćenje.

Ukoliko imate čitač kartica ovaj postupak će vam biti dosta lakši, a ukoliko ne, svejedno ću objasniti. Potrebno je da napravite 2 particije na mobitelu. Ukoliko imate čitač kartica, učitajte ju kao novi disk, i pomoću nekog alata kao što je Partition Magic (na win) ili gparted (na linuxu) formatirajte karticu i napravite dvije particije (preporučujem max 1 gb za drugu particiju). Obje particije neka budu ext2 formata. Ukoliko ne možete na windowsu odabrati taj format, onda drugu particiju stavite kao FAT32, a prvu samo shrinkajte.

Ukoliko nemate čitač kartica, bootajte mobitel u recovery, i pronađite dio koji se odnosi na particioniranje SD kartice. Ovaj dio će samo kreirati drugu particiju, što znači da će automatski prvu particiju shrinkat. Odaberite željenu veličinu za drugu particiju (512 mb ili 1 gb), i odaberite 0 MB za swap memoriju.

Bootajte telefon. Sa google play skinite aplikaciju pod imenom LINK2SD. Pokrenite i pri pokretanju pitat će vas za file system druge particije. Odaberite ext2 ili FAT32 zavisno kako ste particionirali karticu. Uradite ponovo reboot telefona i opet pokrenite LINK2SD. Ukoliko više ne vidite istu poruku, znači da je sve uredu. Sada u postavkama od LINK2SD uključite AUTO LINK. Šta ovo ustvari radi? Sve aplikacije i njihove library fajlove će prebaciti na drugu particiju od SD kartice. Dakle, vi ste u suštini proširili svoju internu memoriju na externi medij. Stavite Installation Path na External. Otvorite glavni meni od LINK2SD i uradite select all, a zatim Create LINK. Ovo će sve vaše aplikacije prebaciti na SD karticu. Preporučujem da ovo radite svaki put kad nešto instalirate iako je autolink uključen. Sada još odradite More->Clear applications cache. I sada bi trebali da imate između 70 i 80 MB interne memorije slobodno, ako ne i više. Vaša interna memorija će uvijek biti u tom intervalu bez obzira na to koliko aplikacija imate na mobitelu, naravno ukoliko instalirate pravilno.

slika

Kao što možete vidjeti na slici imam ukupno 230 MB aplikacija i 80 MB slobodnog prostora smješteno unutar 150 MB prostora interne memorije. :)

To je manje više to. Očekujem od vas Feedback. Ukoliko imate problema sa bilo kojim segmentom ove teme slobodno odgovorite.
"Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje"
Nikola Tesla

1 post • Stranica: 1/1.

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.